Q & A

Salam.

1. Kepada client yang mempunyai sebarang permasalahan berkenaan account  dapat bantuan dari live chat dalam laman web instaforex.com. Tanya dan ceritakan permasalahan anda. (pastikan english: kerana mereka di russia)

2. Atau terus email kepada HQ seperti contoh email dibawah

3. Jika anda email pastikan jangan emotional. Respect dalam perundingan. Sebarang tindakan berbentuk menghina, ugutan besar kemungkinan tidak akan dilayan

Diantara masalah nya seperti berikut

*potongan profit (clause). 

*post trade anda yang tidak kena Take Profit atau Stop Loss atau tidak kena pending order

*Account anda kena block

*Verification account tidak berjaya

*Masalah wdraw gagal melalui IB tempatan disebabkan deposit method lain. Sila mohon kebenaran HQ

*Bonus potongan lebih dari sepatutnya

*EA run lot setting tak match seperti sepatutnya. Tak pernah dengar kes gangguan sebelum ni

*MT4 problem, Price pair/position not tally to the actual market and cause you loose or MC (ask for refund)  sekiranya mmg anda benar dan masalah timbul dr pihak instaforex

*Lain lain

————————————–

Email. Nyatakan maklumat akaun trading anda dan cerita kan kes anda. Jika ada proof, sila lampirkan sekali. Yang penting cc email kepada kami bertiga untuk urusan follow up. Jika mereka lambat reply atau tidak reply, tugas kami pula untuk push mereka  )

—————————————————————————-

pastikan anda menulis dalam english. kalau tak boleh sila guna bantuan goggle translate. Contoh email adalah seperti berikut 

To: eng.finance@instaforex.com; Finance@mail.instaforex.com ; support@mail.instaforex.com; 

Cc: 

Bcc: chief.penang@mas.instaforex.com ; ibfx2017@gmail.com

Subject: Account Blocked

Dear Sir/Mdm,

Case Story: Please get me understand about my account situation. Why my account has been block
My detail as below
 
Name:
Email:
Phone Number:
Trading Account No:
Phone Pwd:
Order Ticket (If available):
Attachment: (if available):
.
.
.

Disini saya ingin beri penjelasan tentang akaun yang bermasalah wdraw delay untuk memudahkan anda faham lebih jelas. Kenapa tidak instant wdraw dan perlukan tempoh masa untuk tarik USD dari akaun forex saya?. Ada dua sebab…

1. Jumlah wdraw yang besar

2. Akaun sangkut disebabkan error code dan perlukan IB hantar maklumat wdraw client ke HQ utk proses tersebut. Akaun itu akan disemak kenapa ianya error.

Untuk kes 1: Jumlah wdraw yang besar

Berapa jumlah wdraw yang besar? Bergantung kepada limit wdraw saya pada hari tersebut. Setiap IB diberi limit tertentu untuk melakukan wdraw instant. Ini adalah safety untuk mengelakkan sebarang penyalahgunaan dari pihak Ib atau IB melakukan kesilapan. Secara tak langsung ianya safety kepada client deposit. Sebagai contoh setiap IB diberi Instant wdraw USD10,000 sehari. Andai kata pada hari tersebut saya telah melakukan banyak wdraw dan limit saya makin mengecil. maka saya akan hantar ke Finance HQ untuk pemprosesan kerana HQ tidak menetapkan sebarang limit. Mereka selalunya melakukan wdraw tersebut dalam tempoh 24jam selepas jam 3 petang waktu malaysia (mereka baru masuk kerja). Kebiasaan nya USD500 atau USD1000 kebawah, saya akan instant wdraw.

Untuk Kes 2: Akaun sangkut disebabkan error code dan perlukan IB hantar maklumat wdraw client ke HQ utk proses tersebut. Akaun itu akan disemak kenapa ianya error.

Untuk kes ini, memang IB tak dapat wdraw instant. Bila kami cuba process akan keluar satu note dari HQ tulisan merah “please proceed this wdrwal through Finance HQ”. So kami akan submit, anda tidak perlu berbuat apa2. Process untuk akaun yang error, HQ memerlukan tempoh masa 24jam ke 72jam bergantung kepada kes dan semakan yang mereka lakukan. IB tidak tahu sebarang masalah yang menyebabkan error. Tetapi client sendiri boleh menulis email kepada HQ untuk bertanya kan status permasalahan akaun. Kebiasaan nya tidak perlu berbuat begitu kerana Error itu biasa bagi saya kerana dalam sehari mungkin kami akan jumpa 2-3 kes client dan kebanyakannya lepas semakan dan wdraw dilakukan macam biasa. Hanya sebilangan kecil sahaja yang sangkut disebabkan permasalahan melanggar rules trading. Yang tu kes2 special sahaja. So anda tidak lah perlu risau, sehingga status permasalahan itu selesai

Untuk Kes 3: Bonus kena potong masa withdraw.

Saya pesan, anda perlu free trade semasa process withdraw dilakukan untuk mengelakkan bonus dipotong. sekiranya anda masih ada open position, dan anda ingin wdraw keseluruhan profit, YES…. pasti bonus akan dipotong sebhagian (bergantung kepada lot dan trading +/-) masa itu.  Jika ingin withdraw rapat2 profit anda (keseluruhan) make sure tiada open post. Jika ada open post bermakna anda telah menggunakan sebahagian margin anda. Atau jika tidak ingin dipotong, pasti kan anda ada open post lot yang kecil dan profit anda tidak di withdraw secara total (rapat)

Untuk Kes 4: Boleh ke saya deposit dan wdraw melalaui IB yang berbeza atau cara depsoit yang berbeza

Jawapannya: tokleh atau tidak boleh. InstaForex hanya membenarkan satu cara/kaedah depsoit dan withdraw melalui kaedah atau IB yang sama sahaja demi memastikan tiada berlaku penipuan, salah guna, salah faham atau apa sahaja perkara yang mungkin berbangkit. NAMUN, jika ada kes spt masalah untuk wdraw, maka boleh dichannel ke Support InstaForex untuk meminta atau memohon pertukaran kaedah depsoit. wdraw. Still boleh settle. No problem. Peace…

Untuk Kes 5: Apa beza Bank Transfer in MYR berbanding Local Transfer in Malaysia (spt saya/ IB partner/Local Deposit-Wdraw)

Bezanya local transfer exchange hanya RM0.20 berbanding Transfer in MYR yang rate exchange nya RM0.30. Dan Local Transfer anda deal dengan saya (IB/Manusia-easy to communicate jika ada permasalahan) berbanding Transfer in MYR adalah sistem (machine-susah utk communicate 2 way)

—————————————————————————————————————–

Berapa lamakah tempoh wdraw dan pembayaran:
wdraw (penolakan dari akaun, akan dilakukan segera dalam tempoh waktu kerja dalam range 10-15min) kecuali pada waktu rehat diantara nya iaitu, rehat jam 12-2 pm, rehat 6-8pm. pada hari minggu pula bergantung pada kesesuaian masa saya dimana jika saya lapang maka saya akan process. maksudnya pada hari sabtu dan ahad juga adalah hari rehat saya. untuk memastikan anda boleh dapat wdraw pada hari minggu yg lebih cepat, anda harus submit pada hari jumaat (Mlm) atau seawal pagi sabtu. Jangan, bila dah saya outing baru lah request di hantar. ianya menyulitkan keadaan bersama.

Adakah atau berapakah limit wdraw harian:

YA ada. saya limitkan sehingga USD5K sehari untuk setiap client jika anda fikir untuk keluarkan lebih banyak, maka anda harus tunggu hari berikutnya pula. Terdapat 3 sebab,

  • pertama, saya tidak ingin HQ melihat wdraw yg melebihi USD5K dari single client pada hari yg sama dlm account IB saya.
  • kedua, saya akan limit bank, dimana akan memaksa saya menggunakan cheque atau masuk kan cheque baru ke bank pambayar
  • ketiga, beri juga ruang kepada trader lain utk terima pembayaran yg cepat. seandainya bank saya sudah limit maka ianya menghalang saya membayar kpd client lain
  • Limit utk wdraw USD5k sehari adalah hanya pada hari bekerja (isnin-jumaat) tidak termasuk sabtu dan ahad atau pada masa mana market off
  • Jika ada banyak account?,…..Ya masih dikira total USD5K sehari utk semua account tersebut
  • sekiranya lebih USD5K, boleh kah saya mohon untuk transfer account?….jawapan ya. Untuk transfer account dibenarkan. Hanya saya limitkan wdrawal sahaja. Untuk mengelak limit bank membayar kpd client lain

Boleh kah saya berurusan dengan IB lain dan siapakah IB yang boleh dicadangakn

Berikut adalah senarai IB Senior yang sudah melepasi tempoh 8-10 tahun. reputasi mereka baik, sekiranya anda perlukah khidmat IB tambahan, anda boleh memilih mereka juga. So jika anda seorang trader yang hebat dan ingin melakukan lebihan wdraw utk sehari maka boleh pecahkan beberapa account kepada beberapa IB lain. disini saya nyatakan senarai IB selain saya yg bereputasi tinggi

Introducing office in Pahang, Malaysia

Address No A-261, FIrst Floor, Star City, Jalan Beserah 25300 Kuantan, Pahang, Malaysia
E-mail sedanfx@mas.instaforex.com
Website http://www.myinstaforex.net
Yahoo Messenger mysedanfx
Skype sedanfx
Phone +60 199112018
+60 01110606017
+60 01110606018
+60 01110606019

Introducing office in Kedah, Malaysia

Address No.7, Tingkat 2, Jalan Perdana Heights 2/1, Lot 88 Perdana Height, 08000 Sungai Petani, Kedah Darul Aman, Malaysia
E-mail rafiqi.kedah@mas.instaforex.com
Website http://instaforexutara.com.my/
Yahoo Messenger rafiqirazali
Skype rafiqirazali
Phone +60(11) 106-768-85
+60(12) 966-04-09

Introducing office in Terengganu, Malaysia

Address Tingkat 2, Lot 15154, Jalan Baru Pak Sabah, 23000 Dungun, Terengganu, Malaysia
E-mail wan.azihan@gmail.com
Yahoo Messenger wan_azihan
Skype wan.azihan
ICQ 89566715
Phone +60 176677944
+60 98455744

Introducing office in Kota Bharu Kelantan , Malaysia

E-mail nizamac79pass@gmail.com
Website http://instaforexmalaysia.wordpress.com
Yahoo Messenger nizamac79_2
Phone +60 139865542