Belajar Candle Stick Pattern

Pembelajaran
1.Fahami konsep: FOREX dilakukan secara “currency berpasangan” iaitu kita kenali sebagai “pair” sebagai contoh GbpUsdEurUsdUsdCad dan lain lain lagi . Yang mana Currency berada didepan menunjukkan kekuatan dan kelemahan secara direct dan currency yang berada dibelakang menunjukkan kekuatan dan kelemahan yang bertentangan. Sebagai contoh: apabila pair UsdCad turun, bererti USD lemah dan CAD strong (atau boleh dikatakan USD lemah dari CAD atau CAD lebih strong dari USD). Contoh kedua GbpUsd, Apabila pair GbpUsd turun, bermakna Gbp lemah dari Usd atau Usd lebih kuat dari Gbp.
 
2. FOREX adalah trading 2 arah: ianya tidak sama dengan BSKL atau mana2 stock didunia kerana pergerakannya adalah searah iaitu anda hanya untung apabila menaik sahaja. Tetapi FOREX tidak begitu. Anda harus melakukan trading kadang2 kearah atas atau kadang2 kebawah. Trading yang searah dengan pergerakan grah adalah untung, yang berlawan dengan pergerakan grah adalah rugi. Malah ianya run 5 hari seminggu (24 jam sehari)- Isinin hingga jumaat.
 
3.Cara trading FOREX terbahagi kepada dua iaitu samada fundamental atau pun technical..
(3a). Orang yang melakukan trading cara fundamental kebiasaan nya mengikuti perkembangan semasa eknomi, news, social dan politik. News yang baik atau good economy, akan memberi kesan yang positif kepada currency / matawang Negara tersebut, maka menyebabkan currency Negara tersebut akan naik/kuat. Sebagai contoh kpd pair“GBPUSD”apabila news USD keluar dan result econominya baik kpd currency tersebut, maka matawang usd akan naik. Ini juga bermakna currency USD lebih kuat dari GbpUsd. Maka pair tersebut akan turun dengan banyaknya. Sebaliknya..Sebagai contoh kpd pair“USDCAD”apabila news USD keluar dan result econominya baik kpd currency tersebut, maka matawang usd akan naik. Bermakna pair tersebut akan naik dengan banyaknya
 
(3b). Orang yang melakukan trading secara technical pula banyak melakukan analisis samada cara pembacaan pergerakan graph, pembacaan pergerakan candle stick atau pembinaan garisan support dan resistance (Contohnya FIBO). Satu pesanan: anda perlu melakukan trading searah dengan trend semasa kerana ianya adalah kawan baik kepada keuntungan sesuatu trading. Jika anda melawan arah, anda risiko..
 
4: Jenis Chart terbahagi kepada 3 iaitu Line chart, Bar chart & Candlestick chart. Kebanyakan trader menggunakan candlestick, termasuk diri saya sendiri.
4a. Line chart
4b.Bar Chart
 
 
4c.CandleStick Chart
5: Pembelajaran tentang Candlestick detail
(5a).Japanese CandleStick. Candlestick perlu difahami dimana Open price, Close price, High price and Low price.
(5b). Sexy Bodies: Dengan kata lain Buy juga dikenali dengan word “long” dan Sell sebagai “short” . Body candle stick yang panjang akan menunjukkan kekuatan (BUY) atau kelemahan (SELL) yang besar manakala body yang kecil menunjukkan kekuatan dan kelemahan yang kecil.
(5c). Mysterious Shadow (Long Upper Shadow dan Long lower Shadow) memberi klu kepada anda sebenarnya tentang sesuatu kekuatan atau kelemahan pergerakan graph
5c. Basic CandleStick Pattern:
(5c1). Spinning Top
Mengenali pattern apabila anda menjumpai dimana Long Upper Shadow, Long Lower Shadow dan Body yang kecil.
Sekiranya terjadi spinning top pada arah menaik, memungkinkan bahawa sudah ramai buyer close trade dan kemungkinan reversal kearah sell mungkin terjadi. Begitu sebaliknya jika ia berlaku kearah menurun.
(5c2): Marubozu: adalah candlestick yang takder kaki ataupun takder upper shadow mahupun  lower shadow. Ianya menunjukkan kekuatan sebenar samada menaik atau menurun.
(5c3): Doji terjadi apabila price struggle melawan samada ingin terus naik atau turun. Keadaan nya terjadi apabila open price sama dengan close price. Doji terdapat jenis yang berbeza beza spt
 
Sekiranya Doji berlaku selepas beberapa candle with long hollow bodies, besar kemungkinan graph akan reversal.(akan menurun)
Sekiranya Doji berlaku selepas beberapa candle with long filled bodies, besar kemungkinan graph akan reversal (akan menaik)
6: Reversal pattern:
Bullish reversals akan memungkinkan downtrend dan bearish memungkinkan uptrend. Ianya boleh confirmkan dengan menggunakan beberapa kaedah seperti trend lines, moving averages, technical analysis spt FIBO
6a.Hammer and Hanging Man
The hammer and hanging man kelihatan hampir sama namun ianya memberi makna pergerakan yang berbeza. Anda perlu tentukan perbezaannya
Namun, jika anda lihat situasi hammer jangan gaduh nak taruh buy, tunggu next candle bagi signal. Pastikan close price next candle tu lebih tinggi dari open price hammer. Kalau tak jgn masuk. Untuk mengkompem kan lagi, anda perlu pastikan next candle tu.
  • The long shadow 2atau3 kali lebih besar dari body
  • Sikit atau takder lansung upper shadow.
  • Body berada disebelah atas tak kisah samada color apa pon.
Begitulah juga untuk kes hanging man sebaliknya.

6b.Inverted Hammer and Shooting Star

Kedua dua jenis pattern diatas member gambaran long upper shadow dan ianya member pattern reverse yang berbeza

Namun begitu, anda juga perlu tunggu next candle untuk komperm kannyer.
–>

7. Support and Resistance

(7a).Support and resistance adalah yang paling meluas digunakan oleh trader. Contohnya seperti line chart dibawah, anda boleh kenali pattern zig zag yang terjadi adalah “bull market”. Garph didapati terus menaik tanpa melintasi support bawah yang bina terdahulu
Support and resistance juga boleh dibina untuk candle stick chart. Contohnya adalah seperti dibawah..dimana tempat terakhir yang dipijak kemudian “RELAX” dikenali resistance. Dimasa inilah anda perlu mengkaji pattern candle samada ada atau tidak unsur2 untuk berlakunya reversal. Sila perhatikan pembelajaran yang terdahulu tentang corak candle

Kebiasaannya Line chart lebih senang dalam pembinaan support dan resistance kerana ianya hanya menunjukkan open and close price sahaja. Pembinaan nya tidak memerlukan low price or high price

Konsepnya, apabila market price melepasi resistance level sebelumnya, maka resistance tersebut bertukar menjadi support. Ianya dapat dibuktikan apabila beberapa kali price cuba heat line tersebut

7b. Trend Lines

Trend lines juga merupakan satu pembinaan support dan resistance yang disukai oleh ramai trader. Cuma masalahnya ramai oraang melakukan nya dengan cara yang tidak betul. Boleh dikatakan teknik juga sebahagian teknikal analisis

(7c). Channel
Selain itu ramai juga trader yang menggunakan channel dimana pembinaan garis mengikut sudut/angle pergerakan graph. Ianya dibina berdasarkan titik poit teratasa dibahagian atas dan titik point paling bawah dibahagian bawah. Lihat contoh dibawah.
 
OK, sekarang ni masuk level ketiga pula…kira advance learning…tp masih banyak lagi yang lebih advance yang akan saya slot masuk
8. Fibonacci: adalah suatu pembinaan garis support dan resistance juga berdasarkan nilai dibawah. Sangat ramai trader yang menggunakan teknik fibo. Mereka menggunakan fibo untuk mencari reverse, Take profit dan juga mungkin stop loss. 
Fibonacci Retracement Levels
23.6, 38.2, 61.8, 100, 161.8, 261.8, 423.6….yang strong dan perlu diambil perhatian adalah 38.2, 61.8, 100, 161.8, 261.8…..Kemungkinan berlaku reversal di point tersebut
8a.Fibonacci Retracement adalah levels sebagai support and resistance levels. Disebabkan terlalu ramai yang menggunakannnya maka ianya boleh dikatakan SnR yang paling valid didunia. Pembinaannya, anda perlu buka graph D1 dan pattern/trend. Buat 2-3 atau lbh fibo trend atas dan trend kebawah. Yang mana trend keatas, tarik fibo dari bawah ke atas….dan yang mana trend ke bawah, tarik fibo dari atas ke bawah.
 
 
Kebiasaannya 0.382 adalah level yang sangat kukuh, sekiranya candle dpt menembusi dan close dibawah point ini maka boleh dikatakan ianya akan terus menuju ke 61.8. Namun jika didapati beberapa kali candle menghentam 61.8 dan tak lepas, bermakna kemungkinan besar candle akan patah balik/reverse.
—————————————————
Dibawah ini saya  sediakan beberapa bahan yang mungkin berguna sebagai pengetahuan kepada anda. Sila download, segalanya percuma…..
kandungan dalam zip file ini adalah:
Chapter 1 – The Principles of Successful Trading
Chapter 2 – The Path to Successful Trading
Chapter 3 – Markets, Strategies & Time Frames
Chapter 4 – Profile of a Winning Strategy
Chapter 5 – The Art of Strategy Design – In Theory
Chapter 6 – The Art of Strategy Design – In Practice
Chapter 7 – Optimization, The Double-Edged Sword
Ebook-Candlesticks Forex Concept
Ebook-Forex_On_Line_Manual_for_Successful_Trading
Ebook-Panduan Menggunakan Terminal MT4
GOOD LUCK TO ALL OF YOU………..” Impikan kejayaan…. disusuli usaha dan doa, insya allah hasil akan datang” Percaya lah forex adalah peluang terbaik untuk menambah income berbanding berpuluh jenis perniagaan internet/MLM dan sebagainya. Bayangkan 1 hari perniagaan forex adalah berjumlah 1-3 Trilion USD (= 1-3 ribu billion)….So apa tunggu apa lagi, pelajari selok belok forex…